Sänghäng

Har ni haft en fin helg? Det har jag haft, i lördags firade vi två av Axels syskon 17 respektive 25, men igår, söndag var vi super trött och spenderade halva dagen bara i sängen, så skönt. Tvingade oss upp och kröp ner i soffan för lite middag och film, helt underbart att ha sådan dagar. Utan dem hade man alltid sett ut som en zombie, eller vad säger ni? Hade helst krypt ner i sängen idag igen, men har några ärende och saker som måste fixas. 
Nu är det dags för att byta ännu en bajsblöja, mammalivet består inte bara av mysiga fikor och barnvagnspromenad, haha. 
 
P.S älskar vårt nya bäddset från H&M!
Inredning

Livs sänghörna

Livs lilla sänghörna börjar bli så fin, äntligen satt upp den fina sänghimlen ovan för hennes säng som tillför massor med mys. Sänghimlen kommer från Numero 74 och finns i lite olika färger. Blev verkligen överraskad över hur gott den luktade när jag öppnade paketet! Doften fyllde hela rummet, men försvann sedan efter ca en dag, så synd..
Om Liv gillar sin lilla hörna? Ja vad tror ni? Haha
 
Den söta elefanten hittade jag på TGR i somras, men vet att jag såg den för inte så länge sedan i stan.
Blev lite fredagsblommor också, kan säga att hela vårt hem luktar liljor, helt underbart! Önskar er alla en fin fredag och en mysig helg. Nu blir det ner för att köpa fredagsmiddagen, fisk och skaldjur, mums!
 
 

Kampen mot sötsug, hjärnspöken och trångsynta

Helg på ingång, vilket vi ser fram emot varje vecka, då kan vi äntligen hitta på saker hela familjen. Fint väder har också utlovats, äntligen kan man faktiskt gå ut och njuta av vädret. 
 
Läste en artikel i veckan om en bok som även en vän till mig rekommenderat tidigare, Food pharmacy. Efter att läst artikeln blev jag väldigt nyfiken och gick rakvägen ner i affären för att köpa den (inte jättelikt mig att göra, speciellt inte när det kommer till böcker). Vad tyckte jag då om boken? Om vi säger så här, kan inte sluta läsa...(detta tack vare Babblara på repeat, vad hade man som småbarnsförälder gjort utan dem?) Haha
 
Boken är en riktig ögonöppnare, ångest framkallande men ändå väldigt peppande. Första tanken var "oh shit, vad har jag ätit /inte ätit under mina snart 27 år!" Men kort därefter blir man påmind av boken att det är aldrig försent att förbättra sig. Jag gillar verkligen att boken har en väldigt förstående approach, att idéen om att leva slaviskt efter rekommendationer inte riktigt går ihop med verkligheten som består av hjärnspöken, sötsug och barn som inte vill äta det som serveras. Men om man byter ut lite i taget och känner den positiva förändringen och vänjer kroppen, så en dag (förhoppningsvis) står man där och äter hälsosamt även en lördagkväll och de flesta andra dagar för den delen. 
 
Kort och gott handlar boken alltså om hur man håller sig frisk genom att äta mat som är bra för tarmfloran, och hur den dåliga maten påverkar oss och vår framtid (och vår arvsmassa!). Boken lyfter några råvaror och varför dessa är bra för oss (tarmen) samt recept på dessa och andra nyttiga råvaror. Boken är inte en bantningsbok/dietbok utan en bok som berättar hur vi håller oss friska och hur vi undviker inflammationer, man kommer troligtvis krympa i omfånget, dock inte det viktigaste. Utan att man kommer må väldigt mycket bättre i kroppen och få ett bättre humöret, men framförallt motverka sjukdommar.
 
Jag ska i alla fall börja ändra mina vanor, som mamma vill jag också att mitt barn ska få de bästa förutsättningar i  livet och då innebär det också vad hon erbjuds för mat av oss. Det är något man läser och hör från många föräldrar idag, att de vill erbjuda sitt barn bra mat och undvika framförallt socker. Lättare sagt än gjort, det är inte bara barnet som ska övertalas utan också samhället. 'Klart hon ska ha lite lördagsgodis till kvällsmyset, det är ju bara elakt att säga nej till'. Nej det är det inte. 'Det är ju kalas klart hon ska dricka läsk och äta tårta'. Nej det är inte självklar.  För det första, det är MITT barn inte ditt, säger jag nej ska jag inte behöva förklara mig, det ska räcka. Sen för det andra allt socker som jag ger mitt barn skadar henne, så varför ska jag ge henne det? 
 
Självklart måste jag också leva som jag lär, det är dock lite mer komplicerat för mig då jag ätit skit i över 20 år och slås mot sötsug och hjärnspöken, jag har inte från börjat fått lära mig att "godsaker" äter man bara vid mycket speciella tillfällen. Ingen pik mot mina föräldrar de gjort ju bara som alla andra gjorde då och visste inte bättre. Men idag vet man bättre, så då har jag som förälder plikt att lära mitt barn vad som är bra att äta och inte äta. 
Jag måste vara en förebild för min dotter. Då kan jag inte säga 'nej du får inte äta godis' och sen stoppa huvudet fullt av lösgodis framför henne. Nej det är som att lära sina barn att man inte får gå över övergångsstället när det är rött och sen gå över när det är rött". Förvirrande. 
 
Ja detta är ett känsligt ämne, mat och barn. Det finns många ursäkter varför man inte äter hälsosamt, äckligt, tidsbrist, dyrt är några. De nämnda ursäkterna är just ursäkter (som jag också använder ibland) och felaktiga. Oftast handlar det om hjärnspöken som gör att man ger upp, inte ens vill prova eller orkar prova. Jag ska i alla fall ta mig i kragen och försöka ändra mina kostvanor.
 
Livs kostvanor ska och kommer alltid vara bra, det är en sak jag är säker på. Jag (Vi) ska stå på oss när det kommer till godis, kakor och läsk. Jag vill också påpeka att jag tycker att det är helt okej att man äter tillexempel kaka på speciella tillfällen (dop, födelsedag etc) och då en väldigt liten bit. Men godis och läsk är något jag aldrig kommer introducera för Liv. Men sen får vi inte glömma att det faktiskt finns nyttiga men oerhört goda substitut till kakor och godis, så att ha en hälsosam/ näringsrik kaka/tårta på kalas är ju att föredra och något jag kommer ha. Det behöver inte vara tråkigt eller smaklöst att vara hälsosam. Så föräldrar stå på er och glöm inte att det inte bara är era barn som behöver förändra sin kost utan också ni.
 
Ni som fortfarande är tveksamma och muttrar surt efter att läst detta inlägg, testa, kött och snabbmat är inte allt, jag lovar. En liten förändring är bättre än ingen förändring, tänk så. Vad har du/ni att förlora? Du kan ju må bättre, få en ny och bättre syn på mat och till och med förändra din omgivnings syn på mat. Fast om du nu verkligen trivs med att äta mat som gör dig svullen, gasig, trött, sjuk och småtjock varje dag så don't mind me. 

Mysiga filmkvällar och havspromenader

Idag har vi än så länge lekt och myst, står inte så mycket på schemat, ska strax ner till affären och sen ta en promenad längs ribban. Lite havsluft är aldrig fel. 
Lilltjejen börjar bli så stor, 6 månader nästa vecka! Har börjat försöka krypa, inte helt lätt det där, men hon har sina trix för att förflytta sig på, som att snurra runt liggandes på magen, ser så roligt ut, haha
 
Växer så det knakar gör hon också, så fick köpa lite nya kläder till henne, Får visa några av inköpen, köpte bland annat en jättesöt bomberjacka och två skor. Handlar en hel del på pojkavdelningen faktiskt, mycket på flickavdelningen är så extremt rosa och "gulligt", föredrar stilrenare kläder och olika gråa nyanser. Så då blir det pojkavdelningen. Tycker för övrigt att det saknas en del barnkläder på marknaden. De där moderna och mer hållbara kläderna är betydligt svårare att hitta och är oftast rätt mycket dyrare än andra barnkläder.
 
Så om ni uppskattar liknande kläder som jag måste jag tipsa er med bebisar om dessa leggings från H&M, deras premium qaulity (dom hon har på bilden), super sköna och väldigt bra pris (199:-) för den kvalitén, kommer i 3 pack. 
Vår älskade soffhörna, kommer bli många mysiga filmkvällar här framöver, idag åker nämligen teven upp på väggen som inhandlades i måndags, yeah!
Lek på mattan är både roligt och mysigt tycker Liv. 
Inredning