Rabarber & jordgubbssylt

Måste dela med mig av ett super smarrigt syltrecept på sommarens säsongsråvaror, rabarber och jordgubbar.
Hade aldrig gjort sylt innan och blev förvånad över hur lätt det är, varför har man inte gjort det tidigare?! 
Det är mycket billigare och framförallt godare! Testade sylten igår på nybakade scones, det smakade sommar 
Här får ni receptet:
 
Rabarber & Jordgubbssylt 
 
Du behöver:  Ca 200 g rabarber, ca 50 g jordgubbar, saften från 1/2 stor citron, 1 vaniljstång och 2,5 dl syltsocker.
 
Gör så här: Använd dig av färska bär, det blir mycket bättre, frysta bär har inte alls samma smak plus att de innehåller en massa vatten. 

Skölj rabarbern och skär bort eventuella fula delar, jag drog bort lite av det yttersta skalet också, det som trådar sig. Dela stjälkarna på mitten om de är grova och skär dem sedan i en halv centimeter breda bitar. Blanda dem med syltsockret och citronsaften i en kastrull, låt detta stå i ca en timme så att rabarbern saftar sig.

Skär jordgubbarna i skivor och blanda ner dem i kastrullen. Snitta vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna med en vass kniv. Blanda ner fröna och vaniljstången i kastrullen. Låt puttra på medelhög värme i cirka 20-30 minuter. Rör om då och då. 

Gör ett syltprov: Klicka upp en tesked av sylten på en kyld tallrik och dra med skedskaftet genom klicken. Om rännan efter skeden inte fylls ut direkt är sylten färdig.

Ta upp vaniljstången och häll upp sylten på en väl rengjord medelstor syltburk, blir ca 600-700g sylt. Låt svalna sätt sedan in sylten i kylen. Syltsockret har en konserverande effekt så sylten håller länge! Tänkt dock på att den inte har det om du använder vanligt vitsocker. 

Ha nu en super fin dag alla fina! 

Home made - Sylt