Sluta med att dra ”skämt” om graviditet och förlossning!

Varför anser sig vissa män ha rätten att kränka genom ”skämtsamma” kommentarer?

Jag är ingen lättkränkt individ men det finns en sak som jag är så fruktansvärt trött på att få höra och se i olika sammanhang och det är att många män anser sig ha rätten att göra sig rolig över eller skämta om graviditet och förlossning. Det är inte roligt. Bara väldigt förnedrande, kränkande och sårande. 

 Det är inte kul att höra alla dessa ”skämtsamma” kommentarer och då pratar jag om kommentarer som ”om du tror att en förlossning är smärtsam då ska du veta hur det är att vara man och förkyld”, ”ojdå, vad har du ätit?” ”vad rund om magen du har blivit, höhö”, ”ni gravida bara klagar på allt, du ska veta hur det är att vara man!”, ”Esch, att föda kan ju inte vara så farligt, det har ju kvinnor gjort sedan urminnes tider, helt naturligt”. Listan på dessa skämt är sorgligt nog oändligt lång. 

Yes 2016 och män kläcker fortfarande ur sig dessa ”roliga” skämt både i tal och skrift. Att ni inte skäms? Varför inte peppa, hylla eller säga några snälla ord om graviditet och förlossning?

Framförallt att peppa kvinnor och stötta dem när de går igenom en graviditet och kommande förlossning. När jag hör dessa skämt blir jag bara ledsen och arg.  

Så snälla ni som fortfarande håller på med dessa ”skämt”, sluta upp med det och säg istället något snällt och uppmuntrande. Att uttrycka dessa dåliga skämt får er bara att framstå som mindre begåvade människor…

Så uppmuntra och peppa för det behöver vi verkligen, det är inte bara mysigt och underbart att vänta barn, det är också fruktansvärt läskigt och smärtsamt. Alla påfrestningar på kroppen, alla känslor som man inte kan kontrollera, alla tankar som cirkulerar kring uppfostran, amning, komplikationer, ekonomi, om själva förlossningsdagen, inköp och att man ska räcka till m.m. Ja vi kan verkligen behöva de där fina orden och en uppmuntrande peptalk!

Gravid