Sega pepparkakscookies

Alla sitter vi där runt juletid och bakar våra pepparkakor eller bygger flotta pepparkakshus och varje gång åker lite för mycket pepparkaksdeg in i munnen, och varje gång sitter vi där med ont i magen.

Men jag har lösningen på detta fruktansvärda världsproblem, pepparkakscookies! Det är i princip som att äta rå pepparkaksdeg fast lite segare och som innehåller vitchoklad och knastrig smörkrokant, vägar påstå att dom är godare än rå deg. Har det börjat vattnas i munnen? Kan tilläga att kakorna både går fort att tillaga och är superlätta att göra!

Pepparkakscookies 

Du behöver: 315 g vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 tsk salt, 2t tsk kanel, 1 tsk kardemumma, 1 tsk mald kryddnejlika, 1tsk mald ingefära, 250 g rumstempererat smör, 220 g farinsocker, 250 g strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 2 ägg, 185 g vitchoklad, smörkrokant (2 dl strösocker, 2 msk smör, 2 nypor flingsalt).

Gör så här: Börja med att göra smörkrokanten. Smält sockret i en kastrull till en ljus karamell, tillsätt smöret och rör slätt. Häll ut på bakplåtspapper (relativt tjockt), låt svalna, bryt eller hacka grovt. 

Nu vidare till cookisen, börja med att sätta ugnen på 170 grader. Blanda mjöl, kryddor, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.

Vispa smör, farinsocker och strösocker luftigt i en annan skål. Tillsätt sedan äggen och vispa ordentligt.

Blanda ner mjölblandningen i den andra skålen. Hacka chokladen,  rör sedan i mestadels av den hackade chokladen och den hackade smörkrokanten.

Klicka ut matsked stora klickar eller små bollar på en bakplåt klädd med bakplåtspapper (beror på hur stora/tjocka kakor du vill ha). Tänk också på att inte ha kakorna för nära varandra då de flyter ut. Strö lite utav den hackade chokladen och krokanten ovanpå kakorna.

Grädda i ugnen i cirka 8-10 minuter, de ska vara en aningen kladdiga i mitten. Förvara kakorna i steriliserade burkar (funkar också att förvara i matlådor). 

Tips, varför inte ge bort cookies i julklapp, julgåva eller som present i packetspelet! 

Hoppas det smakar!

 
cookies - pepparkakor - pepparkakscookies
Svart-Stina

Låter underbart gott med bitar av smörkrokant :)

Svar: Tack :) Ja det är verkligen jättegott, farligt dock att ha framme i burk^^
Alexsandra Haller